Aigerim Jatabayeva

Zajímá Tě, jak probíhá soutěž Cukrář roku, a to přímo očima finalistky? Pak si nenech ujít rozhovor s Aigerim Jatabayeva, která si z ní letos odnesla bronzovou medaili 🥉

 

Ájo, od finále prestižní soutěže "Cukrář roku 2024/2025" už uplynul více než měsíc. Jak na finálový den s odstupem času vzpomínáte? Jsou Vaše pocity stále stejně intenzivní?

Ano, jsou. Myslím na to každé ráno když se probudím a vidím před sebou zaramovaný diplom a medaili. Byl to pro mě totiž obrovský zážitek.

Pojďme se teď ale vrátit na samotný začátek. Kdy a jak se ve Vás probudila láska k cukrařině?

Asi jako každé dítě jsem s mámou ráda trávila čas v kuchyni, ale jediné, co si vybavuji, jsou naše domácí dorty na Silvestra a k narozeninám sourozenců. Když se zamyslím, tak jsem vlastně začala péct na mateřské, jelikož bylo hodně volného času. Sledovala jsem spoustu profilů na IG a řekla jsem si, proč to nezkusit. Tak mě cukrařina doslova pohltila a věnuji se jí už necelé 4 roky. Co jsem ale věděla od začátku, je, že budu dělat jen to, co mi osobně bude chutnat, a musí to vypadat špičkově, jako kdyby to dělal zkušený profík. Proto jsem si také určila zaměření na moderní cukrařinu.

Pomýšlela jste na účast v Cukráři roku už během Vánoc, kdy jste se účastnila Pastry Vánoční Challenge? A jaká byla Vaše motivace přihlásit se?

Myslela jsem na to už dřív, ale neměla jsem tušení, zda na to mám. Asi mě nakonec zvědavost přivedla k tomu to zkusit, a samozřejmě také podpora skvělého Vlada Ryasnyyho, který pevně věřil, že to zvládnu.

Čtenářům, kteří soutěž neznají, teď přiblížíme její průběh. Cukrář roku se skládá ze dvou fází, přičemž první fáze je „korespondenční“. Znamená to, že musíte představit svůj tým, konkretizovat ideu a technologický postup přípravy výrobků, dodat kalkulaci, fotografie výrobků a kontaktní údaje. Podle čeho a kde jste vybírala svůj tým?

Bylo snad nejnáročnější vybrat si lidi, kteří by byli ochotní obětovat svůj volný čas a jít do toho se mnou. I když jsem měla, řekněme, commis téměř dva měsíce předem, na soutěž se mnou šel nakonec úplně jiný člověk. Když jsem odesílala přihlášku, ještě jsme se neznaly, a třetího člena jsem ani neměla. Naštěstí se risk vyplatil a vše dopadlo dobře. Svému commis jsem nesmírně vděčná a díky soutěži jsme si vybudovaly i přátelství. Nejdůležitější pro mě byla důvěra v týmu – musela jsem věřit, i když jsem typ člověka, který raději všechno udělá sám a po svém. Veronika měla na starosti hodně věcí, například mi zajistila klidný prostor na výrobu veškerých dekorací, takže jsem měla vše po ruce. Klára se starala o úklid a byla tak rychlá, že se dřez během celé soutěže ani jednou nestihl naplnit. Bohužel jsme neměly žádný společný trénink, a to bylo znát.

Druhé kolo soutěže je finálové a postupuje do něj 6 cukrářů/ cukrářek. Cukrářské prostředí je přitom známé tím, že je velmi konkurenční. Pociťovala jste během finálového dne velkou rivalitu?

Samozřejmě jsem byla nervózní, minimálně proto, že soupeři měli za sebou více soutěží a také zkušenosti z většího provozu. Neměla jsem tušení, co všechno mě čeká – dle vyprávění si to totiž stejně nedokážeš představit. O to více jsem ale na sebe a na svůj tým pyšná. Odvaha postavit se těm nejlepším v oboru byl velký krok a motivuje mě to jít dál.

Každý soutěžící musel během finále zhotovit 3 cukrářské výrobky: dort, talířový dezert a pralinky. Můžete nám krátce představit výrobky, které jste připravovala?

Dort jsem si zvolila více krémový, s šesti texturami. Obsahoval lískooříškový korpus, crémeux s Baileys, kávový karamel, bavorský mousse s citronovou kůrou, vanilkový mousse s mléčnou čokoládou a mirror kávové glazé.

U talířového dezertu jsem si zvolila kombinaci Gold čokolády, jablek a pekanových ořechů. Skládal se z 16 komponentů: jablka tatin s cidrem, pekanový financier, pekanová ganache, karamelizované pekanové ořechy, mini jablečná pavlova, jablečné compoté s mátou a limetou, vanilkové chantilly, rekonstruovaný crumble s kousky jablek, javorový karamel a jako hlavní komponent mousse "jablko" s vkladem: gel z pekanového praliné a confit z jablek tatin. Zmrzlina byla z jablek a redukovaného cidru.

Pralinka obsahovala višňový gel s amarettem a ganache z Ruby čokolády a višňového pyré.

Co bylo na finálovém dni nejtěžší? Určitý typ výrobku, atmosféra, podmínky, či něco úplně jiného?

Je to úplně něco jiného péct si doma nebo v provozovně, kde na tebe nikdo nekouká, a najednou připravovat několik věcí najednou pod časovým tlakem a v cizím prostředí. Naštěstí stres byl jen na začátku, a pak už jsem nevnímala nic kromě dotazů poroty. Soustředila jsem se a snažila jsem si to i užít. Ani nevím, co bylo nejnáročnější na tom všem... asi myšlenka na to, abych neudělala chybu, která by mě stála účast v soutěži. Diskvalifikace jsem se bála snad nejvíc.

Jak jste oslavila bronzovou medaili? A plánujete se zúčastnit i dalšího ročníku?

Byla jsem tak unavená, že jsem na žádnou velkou oslavu ani nemyslela. Večeře s rodinou a po dlouhé době klidný a delší spánek mi bohatě stačily. Těžko říct, co se stane za dva roky, ale pokud bych měla tu možnost, šla bych s radostí znovu. Proč ne?

Prozraďte nám - jak se práce a soutěžní příprava dá skloubit s mateřstvím? Co je Vaším hnacím motorem v cukrařině?

Je to náročné. Kdybych neměla podporu manžela, asi bych to tak daleko nedotáhla. Když po tréninku přijdeš domů, kde na tebe čeká dítě, které potřebuje pozornost, prostě musíš fungovat. Když si vzpomínám na všechny ty noci, kdy jsem nespala, a na slzy v očích, říkám si, že jsem asi blázen. Jenže mě to tak moc baví a naplňuje, že se toho nechci vzdát, nehledě na to, jak fyzicky a psychicky zatěžující to je. Taky vidím, co všechno jsem se naučila za ty roky, a myslím si, že kdybych na to neměla, nebyla bych tam, kde jsem.

Máte nějaký sen, který byste si v souvislosti s cukrařinou chtěla v budoucnu splnit?

Mám plány. Zatím pokračuji v samostudiu a doplňuji si znalosti v oboru, na nic nespěchám. Věřím, že se jednou naskytne příležitost, a pak to prozradím.

 

Ájo, děkujeme Vám za Váš čas a přejeme Vám, ať se Vám daří.

Mockrát děkuji celému týmu Pastry za zájem o mě a moji tvorbu. Velice si toho vážím. Přeji spoustu spokojených zákazníků a budu se těšit na další případnou spolupráci.

  

👣 KAM SE VYDAT, POKUD CHCEŠ O AIGERIM ZJISTIT VÍCE?

Instagram: @sweet_little_mole

 

 

 

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz