Jahodová tartaletka

(možná varianta bez lepku a laktózy)Snímek obrazovky 2023-02-09 v 13.54.11

 
Lískooříškové křehké těsto
160 g rýžová mouka
20 g bramborový škrob
2 g kypřicí prášek
110 g kokosový olej
70 g cukr moučka
40 g lískooříškové mléko
2 g sůl
 
Smícháme rýžovou mouku, škrob a prášek do pečiva. Přidáme kokosový olej pokojové teploty a pomocí protínací metly vytvoříme drobenku.
 
Následně přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme hladké těsto, které mezi 2 pečicími papíry vyválíme na tloušťku 3 mm a uložíme do chladu.
 
Těstem vyložíme perforovaný ráfek. Pečeme v troubě předehřáté na 165 stupňů cca 15 minut.
 
Rebarborovo-jahodový kompot
200 g rebarbora
120 g jahody
50 g med/ invertní cukr
 
Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Na stejné kousky nakrájíme i jahody.
 
Ovoce smícháme se zbytkem ingrediencí v hrnci a necháme ho 3 hodiny macerovat.
 
Nakonec dusíme na mírném plameni, dokud se neodpaří veškerá voda.
 
Odstraníme z tepla a necháme vychladnout.
 
Cukrářský krém
250 g lískooříškové mléko
35 g cukr krupice
10 g likér Kirsch
 
Lískooříškové mléko společně s vanilkovým luskem (semínka vyškrábneme) a cukrem smíchaným se škrobem za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí.
 
Sejmeme z plamene, odstraníme vanilkový lusk (omyjeme, rozkrájíme a usušíme — poslouží jako dekorace) a vmícháme višňový likér.
 
Uložíme do chladu.
 
Chantilly
250 g Rostlinný krém/ šlehačka (záleží, zda chcete bezlaktózovou variantu)
 
Krém nebo šlehačku společně se semínky vanilkového lusku vyšleháme do pevna.
 
Kompletace
Upečený tartaletkový korpus naplníme cukrářským krémem.
 
Přidáme vrstvu rebarborovo-jahodového kompotu a zahladíme.
 
Dokončení 
jahody čerstvé
vanilkový lusk vysušený
 
Na připravený tart naskládáme jahody, které přestříkáme želatinou. 
 
Následně cukrářským sáčkem s hladkou špičkou nastříkáme vanilkové chantilly.
 
V závěru dekorujeme sušenými vanilkovými lusky.
 
 
PRAVIDLA SOUTĚŽE NAJDETE NA NAŠEM INSTAGRAMU! :)
 
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz