Vánoční variace na punčové řezy – 3 barevné vrstvy korpusů, provoněné domácím punčem s jemnou pistáciovou polevou doplněnou o růžové detaily.
1. Korpus světlý (2 pláty - ráfky 21 x 31 cm)
161 g cukr krupice
228 g vejce
195 g hladká mouka
25 g voda
Vejce, cukr a semínka z vanilky vyšlehej do nadýchané a pevné pěny.
Přidej vodu a poté opatrně zapracuj prosátou mouku.
Těsto rozděl na dvě části a nalij do dvou ráfků o velikosti 21 x 31 cm.
Peč v troubě vyhřáté na 170 °C 10 minut.
Nech vychladnout.
2. Korpus růžový (ráfek o velikosti 21 x 31 cm)
81 g cukr krupice
114 g vejce
98 g hladká mouka
20 g malinové pyré
Vejce s cukrem vyšlehej do nadýchané pěny.
Přimíchej malinové pyré a drcené lyofilizované maliny.
Nakonec zapracuj prosátou mouku.
Těsto nalij do ráfku velikosti 21 x 31 cm.
Peč 10 minut na 170 °C.
Nech vychladnout.
3. Punč na prokapání
50 g voda
50 g bílé suché víno
300 g pomerančový džus40 g Cointreau pomerančový likér
70 g rum
100 g cukr krupice
30 g šťáva z citronu
2 ks celá skořice
3 g pomerančová kůra
semínka z 1/2 vanilkového lusku (+ zbylý lusk bez semínek z korpusu)
Vodu, džus, cukr, citronovou šťávu, skořici, pomerančovou kůru a vanilkový lusk se semínky přiveď k varu.
Poté odstav a nech trochu vychladit.
Přidej víno, rum a pomerančový likér.
Punč přeceď přes síto a rozděl na 3 rovnoměrné díly.
4. Džem
q.s. Sugar Life malinový karamel s yuzu (nebo rybízový/ malinový džem)
Do ráfku vlož první světlý korpus a rovnoměrně ho potři 1. dílem punče.
Poté nanes vrstvu malinového karamelu.
Přilož růžový korpus, potři 2.dílem punče a opět rozetři malinový karamel.
Navrch polož poslední světlý plát a potři 3. dílem punče.
Korpusy utlač, aby vrstvy dobře přilnuly a řezy byly rovnoměrné.
Dej vychladit do lednice nebo do mrazáku.
Poté vykrájej trojúhelníky (spodní strana trojúhelníku měří 6 cm).
Čokobelu a kakaové máslo rozpusť v mikrovlnné troubě.
Vždy po 20-30 sekundách vyndej z mikrovlnky a promíchej.
Vrchní část každého trojúhelníku namoč do polevy a nech zatuhnout.
6. Pistáciová ganache na "řetěz"
34 g smetana ke šlehání
19 g bílá čokoláda
10 g máslo
3 g Pastry glukóza tekutá (nemusí být)
Smetanu s glukózou zahřej v rendlíku pod bod varu.
Nalij na rozpuštěnou čokoládu.
Přidej pistáciovou pastu a emulguj tyčovým mixérem.
Nech vychladnout na 40 °C a přidej máslo.
Ulož na pár hodin do lednice, aby ganache ztuhla.
Poté přendej do cukrářského sáčku a odstřihni malý otvor.
Na stromečky vytvoř ozdobu připomínající vánoční řetěz.
Vytemperovanou čokoládu rozetři v tenké vrstvě na fólii.
Pomocí vykrajovátka vytvoř hvězdičky, které po zatuhnutí umísti na vršky stromečků.
Na pistáciovou ganache nalep ruby křupinky.
