Září - PEKANOVÁ HRUŠKA S TERMOSTABILNÍM ŽELÉ

Zářijová výzva probíhá od 1.9. do 30.9.2025.

 

Receptura na 6-8 hrušek připravených ve formě PERA & FICO.

1. Hruškové želé
9 g cukr krupice (1)
97 g cukr krupice (2)
3 g roztok kyseliny citronové 1:1
 
Pyré zahřejeme na 40 °C. Pektin smícháme s cukrem (1), přidáme k pyré a za stálého míchání přivedeme k varu.

Vsypeme cukr (2) a glukózu. Za stálého míchání zahřejeme na 105 °C.
 
Odstavíme a vmícháme roztok kyseliny citronové (kyselina citronová s vodou).
 
Rozdělíme do libovolných forem a necháme ztuhnout.
 
Před přidáním do těsta nakrájíme na menší kousky.
 
 
Pozn.: Želé se žlutým pektinem lze péct. Dejte si ale pozor na to, aby bylo nakrájené na menší kostičky a bylo umístěné výš ve formě. Velké kousky želé by povolily a šly ke dnu.
 
 
2. Pekanový financier
72 g hladká mouka
76 g vejce
14 g žloutky
1 g sůl
76 g povolené máslo
72 g cukr moučka
22 g cukr krupice

Změklé máslo vyšleháme s mandlovou moukou a oběma druhy cukru. 

Pomalu přidáme vejce, žloutky, sůl, pastu a vanilku, střídavě s prosátými sypkými surovinami.
 
Naplníme formu do 65 % jejího objemu. Nakonec vmáčkneme na kostičky nakrájené hruškové želé a pečeme při 160 °C po dobu 20 minut.
 
Po cca 5 minutách zalijeme ve formě trochou sirupu a zamrazíme.
 
 
3. Hruškový sirup s likérem
150 g voda
100 g cukr krupice
50 g likér Godet

Vodu se všemi ostatními surovinami kromě likéru svaříme.

Po částečném zchladnutí přidáme likér.

Zmrzlé hrušky napíchneme na špejli a namočíme je v teplém sirupu.

Vrátíme na chvilku zpět do mrazáku.
 
Nakonec dvakrát potáhneme v čokoládové polevě.
 
 
4. Čokoládová poleva
25 g rostlinný olej
 
Rozpustíme čokoládu a emulgujeme ji s olejem, poté obarvíme na žlutý odstín.

Nakonec hrušku pomocí kartáčku postříkáme kakaovým máslem.

 
5. Plastická čokoláda

Čokoládu rozpustíme a smícháme s tekutou glukózou. Zpracujeme v kompaktní hmotu, zabalíme do fólie a necháme do druhého dne krystalizovat.

V případě vytvoření stopky čekat na krystalizaci nemusíme, pomůžeme si lednicí.

 

Pastry.cz  - kvalitní cukrářské potřeby a suroviny pro nadšence i profesionální cukráře.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Povinná pole

Nevyplňujte toto pole:
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz