recept na 12 ks
1. Kynuté těsto
250 g plnotučné mléko
20 g čerstvé droždí
60 g cukr krupice
440 g hladká mouka
100 g změklé máslo
1 g vanilkové perly nebo semínka z vanilkového lusku
3 g sůl
Mléko zahřej na 37 °C a přidej do něj droždí, lžíci cukru a mouky. Promíchej, odlož na 10 minut a nech vzejít kvásek.
Do aktivního kvásku přidej změklé máslo, zbytek cukru a prosáté mouky, vanilku a sůl.
Těsto zpracuj v robotu s hnětacím hákem, dokud nebude hladké a pružné. Bude to trvat cca 8-10 minut. (Ručně to bude trvat delší dobu).
Mísu s těstem přikryj a nech kynout na teplém místě asi 45 minut až hodinu.
Z nakynutého těsta vyválej tenký plát o rozměru 35 x 45 cm.
2. Skořicová náplň
100 g změklé máslo
85 g hnědý cukr
13 g mletá skořice
Mezitím, co těsto kyne, si připrav skořicovou náplň.
Změklé máslo, třtinový cukr a skořici společně šlehej 3 minuty.
Skořicovou náplň rozetři na vyválený plát těsta.
Delší stranu obdélníku si rozděl pomocí pravítka na 12 stejných pruhů.
Jednotlivé pruhy nakrájej nožem a následně je zaroluj do tvaru šneka.
Připrav si pekáček, vymaž ho máslem a naskládej šneky vedle sebe tak, aby vznikly malé rozestupy.
Nech ještě 10 minut kynout a následně vlož do vyhřáté trouby na 175 °C a peč 18 minut.
3. Kávová infuze
200 g smetana ke šlehání
35 g drcená kávová zrna
Pomocí sekáčku si rozdrť kávová zrnka.
Drcená kávová zrnka nasyp do rendlíku společně se smetanou, přiveď k varu a následně stáhni z plotýnky.
Poté rendlík zakryj potravinovou folií a nech hodinu infuzovat.
Po hodině přeceď kávovou smetanu přes síto a odvaž si z ní 100 g, které následně použiješ do sirupu.
4. Kávový sirup
100 g kávová smetana (viz výše)
50 g kondenzované mléko
20 g amaretto
Kávovou smetanu lehce zahřej s kondenzovaným mlékem, aby se mléko rozpustilo.
Přidej amaretto a tímto sirupem přelij šneky právě vytažené z trouby.
Poté nech šneky úplně vychladit.
5. Smetanová čepice
125 g mascarpone
200 g smetana ke šlehání
Smetanu s mascarpone vyšlehej do polotuhé, nadýchané konzistence. Dávej pozor na přešlehání.
Pomocí lžíce nebo naběračky nandej krém na vychladlé šneky.
6. Dekorace
q.s. kakao na posypání
q.s. sušená jablka
Nakonec šneky popraš kakaem a ozdob plátkem sušeného jablka.



