Skořicoví šneci s kávovým sirupem a smetanovou čepicí

recept na 12 ks

1. Kynuté těsto
250 g plnotučné mléko
20 g čerstvé droždí
60 g cukr krupice
440 g hladká mouka
100 g změklé máslo
3 g sůl
 
Mléko zahřej na 37 °C a přidej do něj droždí, lžíci cukru a mouky. Promíchej, odlož na 10 minut a nech vzejít kvásek.
 
Do aktivního kvásku přidej změklé máslo, zbytek cukru a prosáté mouky, vanilku a sůl.
 
Těsto zpracuj v robotu s hnětacím hákem, dokud nebude hladké a pružné. Bude to trvat cca 8-10 minut. (Ručně to bude trvat delší dobu).
 
Mísu s těstem přikryj a nech kynout na teplém místě asi 45 minut až hodinu.
 
Z nakynutého těsta vyválej tenký plát o rozměru 35 x 45 cm.

 

2. Skořicová náplň
100 g změklé máslo
13 g mletá skořice
 
Mezitím, co těsto kyne, si připrav skořicovou náplň.
 
Změklé máslo, třtinový cukr a skořici společně šlehej 3 minuty.
 
Skořicovou náplň rozetři na vyválený plát těsta.
 
Delší stranu obdélníku si rozděl pomocí pravítka na 12 stejných pruhů.
 
Jednotlivé pruhy nakrájej nožem a následně je zaroluj do tvaru šneka.
 
Připrav si pekáček, vymaž ho máslem a naskládej šneky vedle sebe tak, aby vznikly malé rozestupy.
 
Nech ještě 10 minut kynout a následně vlož do vyhřáté trouby na 175 °C a peč 18 minut.

 

3. Kávová infuze
35 g drcená kávová zrna
 
Pomocí sekáčku si rozdrť kávová zrnka.
 
Drcená kávová zrnka nasyp do rendlíku společně se smetanou, přiveď k varu a následně stáhni z plotýnky.
 
Poté rendlík zakryj potravinovou folií a nech hodinu infuzovat.
 
Po hodině přeceď kávovou smetanu přes síto a odvaž si z ní 100 g, které následně použiješ do sirupu.

 

4. Kávový sirup
100 g kávová smetana (viz výše)
50 g kondenzované mléko
20 g amaretto
 
Kávovou smetanu lehce zahřej s kondenzovaným mlékem, aby se mléko rozpustilo.
 
Přidej amaretto a tímto sirupem přelij šneky právě vytažené z trouby.
 
Poté nech šneky úplně vychladit.

 

5. Smetanová čepice
125 g mascarpone
 
Smetanu s mascarpone vyšlehej do polotuhé, nadýchané konzistence. Dávej pozor na přešlehání.
 
Pomocí lžíce nebo naběračky nandej krém na vychladlé šneky.

 

6. Dekorace
q.s. sušená jablka
 
Nakonec šneky popraš kakaem a ozdob plátkem sušeného jablka.

 

 

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Povinná pole

Nevyplňujte toto pole:
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz