VANILKOVÉ MAKRONKY
recept na cca 45 ks
Makronky:
250 g cukr moučka
250 g Pastry mandlová mouka
93 g bílek (1)
65 g voda
250 g cukr
93 g bílek (2)
Bílek (2) dej do mísy mixéru s nástavcem na šlehání. Z vody a cukru uvař sirup o teplotě 121 °C a pomalu ho lij po stěně mísy do šlehajícího se bílku. Šlehej na střední rychlost, dokud teplota sněhu neklesne na 50 °C.
Potom sníh ve 3–4 dávkách zapracuj do připravené mandlové hmoty.
Hotová směs by měla volně stékat a tvořit tzv. „stuha efekt“.
Nastříkej makronky na podložku/ pečicí papír a nech je cca 30 minut schnout. Otestuj, zda se korpus nelepí na prsty – pokud ne, peč při 140–145 °C (horkovzdušná trouba) po dobu 13–15 minut.
Vanilková ganache:
200 g smetana ke šlehání 35%
Nech krystalizovat při pokojové teplotě 12 hodin, pak přendej do cukrářského sáčku s kulatou špičkou a plň makronky.