Říjnová výzva probíhá od 1.10. do 31.10.2025.
Receptura na 12 vajíček připravených ve formě EGG 70 (vklad TRUFFLES 20).
1. Korpus
libovolný světlý piškotový plát, např.:
80 g cukr moučka
100 g vejce
15 g rozpuštěné máslo
20 g hladká mouka
100 g bílky
30 g cukr krystal
Vejce s cukrem moučka a mandlovou moukou vyšleháme do tuhé pěny. Poté přidáme mouku.
Vyšleháme bílky s cukrem krystal a rozpustíme máslo.
Do vaječné směsi nejdříve přidáme bílky, nakonec rozpuštěné máslo.
Rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem/ silikonovou podložkou a pečeme na 180 °C zhruba 8 minut.
2. Praliné vklad
Praliné rozdělíme do silikonové formy Truffles 20.
Zamrazíme.
3. Krém pâte à bombe
80 g žloutky
120 g cukr krupice
60 g voda
1 g sůl
Želatinu namočíme do studené vody.
Cukr a vodu smícháme, sirup svaříme na 118 °C.
Během vaření začneme šlehat žloutky a sůl.
Po dosažení 118 °C začneme rozvar opatrně nalévat do vyšlehaných žloutků. Poté přidáme rozpuštěnou želatinu a vanilku.
Šleháme, dokud krém nevychladne na 30 °C.
Nakonec na třikrát přidáme polovyšlehanou smetanu.
Krém nastříkáme do ⅔ výšky formy.
Vložíme zmrzlý vklad a doplníme zbylým krémem.
Zakončíme kolečkem vykrojeným z korpusu o průměru 2,5 cm.
Vymrazíme.
5. Čokoládová poleva
20 g slunečnicový olej
Čokoládu rozpustíme a smícháme s olejem.
6. Dokončení
Vymražené vajíčko namočíme do čokoládové polevy. Přestříkáme velvet sprejem.
7. Čokoládové hnízdo
Mramorovou desku vymrazíme.
Čokoládu rozpustíme a pomocí cukrářského sáčku ji v tenkých proužcích nastříkáme na desku.
Ihned vytvarujeme do požadovaného tvaru.
Ozdobíme cukrovými dekoracemi.
Pozn.: Pro kouřový efekt můžeme použít suchý led.