Mousse dort hruška, ořechy a vanilka @nina_kohoutova

Autorka receptu: Nina Kohoutová
 
 
1. Ořechový korpus
70 g bílky
50 g Pastry lískové ořechy (15 g a 35 g)
1 g sůl
20 g cukr moučka
25 g cukr krystal
25 g hladká mouka
 
 
15 g lískových ořechů nakrájíme a lehce opražíme na pánvi.

Bílky a cukr krystal vyšleháme do pevného sněhu. 35 g lískových ořechů smícháme s cukrem moučka a v sekáčku uděláme hrubší ořechovou moučku.

Mandlovou, hladkou a lískooříškovou mouku vmícháme do sněhu.

Těsto rozetřeme na pečící papír, posypeme oříšky a dáme péct.

Pečeme na 170 °C cca 10 až 12 minut. 

 
2. Křupavá vrstva
1,5 g sůl
 

Čokoládu rozpustíme v mikrovlnné troubě, přidáme praliné a promícháme. Následně přidáme bisquit, sůl a znovu promícháme. Křupavou vrstvu rozetřeme na upečený korpus.

 
3. Hruškový vklad
110 g hruška
20 g cukr krystal
 

Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat.

Obě pyré, malé kostičky hrušek a nastrouhanou tonka fazoli zahřejeme.

Přidáme cukr a minutu provaříme.

Na závěr přidáme želatinu.

 
4. Lískooříškové crémeux
75 g smetana ke šlehání 33%
35 g mléko
50 g žloutky
35 g máslo
30 g cukr krystal
1,5 g sůl
 

Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat.

Smetanu a mléko zahřejeme. Žloutky a cukr společně promícháme metličkou. Přidáme trochu ohřátého mléka se smetanou do žloutků s cukrem, promícháme metličkou a předáme zpět do hrnce. Za stálého míchání přivedeme směs na 84 °C.

Do směsi přidáme želatinu, praliné, sůl a tyčovým mixérem promixujeme.

Směs necháme zchladit na cca 35 °C a přidáme máslo, opět tyčovým mixérem promixujeme.

 
5. Mousse vanilka
200 g mléko
130 g smetana ke šlehaní 33% (1)
270 g smetana ke šlehání 33% (2)
 

Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat. Smetanu (1) mléko dáme zahřát. Smetanu (2) si vyšleháme do polotuha.

Směs mléka a smetany (1) nalijeme na bílou čokoládu, přidáme želatinu a tyčovým mixérem promixujeme.

Počkáme, až směs zchladne na 30 °C, a postupně přidáme polovyšlehanou smetanu (2).

 
6. Karamelová poleva
120 g cukr krystal
50 g voda
95 g smetana ke šlehání 33%
 

Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat. Cukr krystal, glukózu, smetanu na šlehání a vodu dáme do hrnce a přivedeme k varu. Směs krátce povaříme.

K čokoládě přidáme želatinu a směs a tyčovým mixérem promixujeme. Takto připravenou polevu necháme zchladit a použijeme při teplotě 35 °C. 

 
7. Kompletace
 
Hruškový vklad přendáme do ráfku a zmrazíme.
 
Crémeux vylijeme na zmražený hruškový vklad a necháme zmrazit.
 
Připravíme mousse. 2/3 mousse nalijeme do formy a přidáme zmrzlý vklad. Přidáme zbytek mousse a na závěr dáme korpus s křupavou vrstvou. Dort necháme zmrazit.
 
Zmrzlý dort polijeme polevou.
 
 
 
 
Pastry.cz  - kvalitní cukrářské potřeby a suroviny pro nadšence i profesionální cukráře.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz