Červen - PARIS-BREST MERUŇKA & ROZMARÝN

Červnová výzva probíhá od 1.6. do 30.6.2025.

 

Receptura na 15 kusů.

 

1. Čokoládové odpalované těsto
105 g voda
95 g mléko
90 g máslo
3 g sůl
6 g cukr krupice
105 g hladká mouka
190-200 g vejce
 
 
Vodu, mléko, cukr, sůl a na kostky nakrájené máslo přivedeme k varu. Najednou vsypeme mouku smíchanou s kakaem a odpalujeme na střední výkon cca 1,5 min (dokud se na dně hrnce nevytvoří povrch).
 
Poté hmotu přendáme do robotu a na střední výkon chladíme pomocí protínací metly.
 
Jakmile z těsta přestane vycházet pára, začneme postupně přilévat vejce rozmixovaná ponorným mixérem.
 
Na airmat podložku nastříkáme „věnečky“.
 
Přiklopíme je vykrojeným zmrzlým croustillantem.
 
Pečeme při 180 °C cca 25 minut.
 
 
 
2. Croustillant
105 g máslo
105 g hladká mouka
18 g kakao Plein Arome
110 g cukr krupice
 
 
Smícháme všechny ingredience dohromady, zpracujeme a vyválíme mezi dva pečicí papíry. Zmrazíme.
 
Poté vykrájíme kolečka o průměru paris brestů. Vykrájíme střed a položíme je na povrch nastříkaného těsta.
 
 
 
3. Šlehaná meruňková ganache
80 g pyré meruňka
1 plátek želatina Ewald
 
 
Smetanu (1) společně s pyré zahřejeme. Nalijeme na čokoládu s rehydratovanou želatinou a poté pomalu emulgujeme.
 
Přilijeme studenou smetanu (2).
 
Přikryjeme na kontakt fólií a necháme do druhého dne v lednici. Před použitím vyšleháme do jemné textury.
 
 
 
4. Compoté meruňka a rozmarýn
200 g meruňky (mražené/ čerstvé)
85 g cukr krupice
q.s. čerstvý rozmarýn
6 g Pastry pektin NHX
 
 
Cukr a pektin smícháme za sucha v misce. Pyré, rozmarýn a na kousky nakrájené meruňky zahřejeme na 40 °C, přidáme cukr s pektinem a přivedeme k varu.
 
Přidáme kyselinu citronovou a provaříme.
 
Vyjmeme rozmarýn, odstavíme a zchladíme. Uchováváme v lednici.
 
 
 
5. Slaný karamel
100 g cukr krupice
3 g sůl
60 g smetana ke šlehání
35 g máslo
1 g vanilkový lusk
 
 
Z cukru utavíme světlý karamel, přidáme na kostičky máslo pokojové teploty a nakonec opatrně přilijeme horkou smetanu s vanilkou.
 
Celé provaříme a přecedíme.
 
Přidáme sůl, promícháme a uložíme do lednice přikryté na kontakt fólií.
 
Po zchladnutí naplníme do sáčku a použijeme.
 
 
 
6. Dokončení
q.s. sušené meruňky
 
 
Paris brest rozřízneme, naplníme nejprve karamelem, meruňkovým compoté a nakonec nastříkáme vyšlehanou meruňkovou ganache trubičkou na St. Honoré.
 
Přiklopíme horním korpusem a dozdobíme dle vlastní fantazie - například zbytkem karamelu, jedlým zlatem a sušenými meruňkami.
 
 
 
 
 trubička honoréNa zdobení jsme použili trubičku na St. Honoré BX9990.
 
 
 
 
 
Pastry.cz  - kvalitní cukrářské potřeby a suroviny pro nadšence i profesionální cukráře.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz