Choux - švestka, ostružina, tonka & mák @nina_kohoutova

Autorka receptu: Nina Kohoutová
 
 
1. Odpalované těsto
500 g hladká mouka
100 g voda
2 g sůl
45 g máslo
100 g vejce
 
Vodu, sůl a máslo nakrájené na kostičky přivedeme k varu. Odstavíme z plamene, najednou vsypeme mouku, kterou důkladně zapracujeme, a vrátíme zpět na plamen.
 
Těsto odpalujeme po dobu minimálně 3 minut.
 
Odpálené těsto necháme v robotu s protínací metlou míchat do doby, než z těsta přestane vycházet pára. Vajíčka promícháme tyčovým mixérem. Poté za stálého míchání postupně přidáváme vajíčka – vždy počkáme, až je vajíčko kompletně zapracované do těsta.
 
Z takto připraveného těsta nastříkáme na pečicí podložku AIRMAT choux, na která těsně před pečením umístíme kolečka z craquelinu.
 
 
2. Craquelin
30 g máslo
30 g cukr (50 % hnědý cukr a 50 % cukr krupice)
45 g hladká mouka
5 g mletý mák
 
Studené máslo nakrájené na malé kostičky, mouku, oba cukry a mák spojíme pomocí protínací metly v homogenní směs.
 
Následně těsto vyválíme mezi 2 pečicími papíry na tloušťku 2 mm a uložíme ho do mrazáku.
 
Ze zmrzlého těsta vykrajujeme kolečka o trochu většího průměru, než je průměr samotných choux z odpalovaného těsta. Craquelin poté položíme na nastříkané odpalované těsto a dáme péct.
 
 
3. Pečení choux
 
Troubu předehřejeme na 200 °C (horní/dolní ohřev). Choux pečeme 15 minut na 200 °C, poté snížíme teplotu na 170 °C a dopékáme cca 20 minut. Takto peču odpalované těsto já, ale vaše trouba může péct jinak, a proto je čas pečení orientační 😊 
 
 
4. Ostružinovo-švestkové compoté
120 g švestky (mražené/ čerstvé)
10 g cukr
 
Obě pyré a malé kostičky švestek zahřejeme. Přidáme pektin smíchaný s cukrem a přivedeme k varu. Minutu provaříme. Na závěr přidáme ochucovací pastu a přikryjeme compoté potravinářskou fólií na kontakt a dáme vychladit do lednice.
 
 
5. Tonka namelaka
60 g mléko
200 g smetana ke šlehání 33%
1 - 1,5 tonka fazole (dle chuti)
 
Tonka fazoli nastrouháme do mléka se smetanou a celou směs zahřejeme na cca 60 °C. Zahřátou směs přikryjeme na kontakt potravinářskou fólií a necháme půl hodiny infuzovat (cca 30 minut).
 
Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat. Do směsi mléka, smetany a tonky přidáme glukózový sirup a zahřejeme.
 
V mikrovlnce necháme povolit čokoládu. Směs nalijeme na bílou čokoládu, přidáme želatinu a tyčovým mixérem promícháme.
 
Směs přikryjeme na kontakt potravinářskou fólií a necháme 12 hodin v lednici.
 
 
6. Maková šlehaná ganache
50 g smetana ke šlehání 33%
150 g smetana ke šlehání 33%
20 g mletý mák
0,5 g sůl
 
Mák si lehce zahřejeme na pánvi pro intenzivnější chuť.
 
Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat. Smetanu (1) a glukózový sirup dáme zahřát.
 
V mikrovlnce necháme povolit čokoládu. Směs nalijeme na bílou čokoládu, přidáme želatinu a tyčovým mixérem promícháme. Následně přidáme smetanu (2) a opět tyčovým mixérem promícháme. Na závěr přidáme mák a promícháme stěrkou.
 
Směs přikryjeme na kontakt potravinářskou fólií a necháme 12 hodin v lednici.
 
 
7. Ostružinový veil - ozdoba
50 g voda
25 g cukr krupice
 
Pyré, vodu a agar s cukrem smícháme a za stálého míchání přivedeme k varu, poté provaříme cca 1 minutu.
 
Směs vylijeme v tenké vrstvě do nádoby a necháme v lednici ztuhnout. Pokud nemáte vhodnou nádobu, lze směs vylít do ráfku, který bude položený například na silikonové nebo fiberglass podložce v plechu na pečení.
 
 
8. Kompletace
 
Z choux seřízneme vršek. Ostružinovo-švestkové compoté lehce promícháme metličkou a naplníme do spodní části choux.
 
Tonka namelaku vyšleháme do vzdušného krému, přendáme do cukrářského sáčku a naplníme choux.
 
Makovou ganache vyšleháme, přendáme do cukrářského sáčku a řezanou špičkou nastříkáme na vršek choux.
 
Choux pak můžete ozdobit plátkem ostružinového veilu, který vykrojíte vykrajovátkem (já jsem použila kolečko), podeberete paletkou a umístíte na šlehanou ganache.
 
Případně můžete choux ozdobit dle vlastní fantazie.

 

 

 

Pastry.cz  - kvalitní cukrářské potřeby a suroviny pro nadšence i profesionální cukráře.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz