Májová babka

MÁJOVÁ BABKA

recept na 1 ks

Kvásek:
20 g hladká mouka
60 ml vlažné mléko
10 g cukr krupice
21 g čerstvé droždí
 
Nejdříve si připrav kvásek. Droždí dej do misky, rozdrob ho a zasyp cukrem. Nech ho rozpustit,  přidej vlažné mléko (nesmí mít více než 37 °C) a vše promíchej plastovou lžičkou. Nakonec přidej mouku, zlehka promíchej a nech vzejít kvásek (trvá to 10–15 minut).
 
 
Těsto:
260 g hladká mouka
1 ks vejce
60 ml mléko
30 g cukr krupice
40 g máslo
1/2 lžičky citronová kůra
1/2 lžičky sůl
1 lžíce rum
 
Krém:
 
Hladkou mouku na těsto prosej do mísy, přidej vejce, mléko, cukr, citronovou kůru, sůl, rum a kvásek a začni v robotu zpracovávat těsto pomocí nástavce typu hák.
 
Když je těsto zpracované, přidej na kostičky nakrájené máslo. Hotové těsto zakryj v míse potravinovou fólií a nech cca 1,5 hodiny kynout.
 
Vykynuté těsto vyklop na dobře pomoučený vál a vyválej na velký obdélník. 
 
Celou plochu potři hotovým krémem a pevně zaroluj do delšího tvaru válce. 
 
Následně váleček podélně rozřízni v půlce na dva totožné copy a postupně volně obtáčej kolem sebe, ideálně aby směr řezu byl stále směrem nahoru.
 
Vlož do předem vymazané formy a nech na teplém místě vykynout, ideálně aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.
 
V mezičase si můžeš připravit jednoduchý cukrový rozvar: 1:1 cukr s vodou zahřej, aby se cukr důkladně rozpustil.
 
Po nakynutí vlož do předem rozehřáté trouby na 180°C a peč cca 35 minut.
 
Ihned po upečení rovnoměrně polij sirupem .
 
 
Dekorace:
 
 
Po vychladnutí ozdob dle fantazie.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz