Autorka receptu: Radka Koton
IG: jako.v.bavlnce
Receptura na 1 dort připravený ve formě TOR 180 V.50.
1. Pistáciový korpus
2 ks vejce (velikost M)
55 g cukr krystal
45 g hladká mouka
16 g olej
0,4 g sůl
Oddělte žloutky a bílky.
Smíchejte sypké směsi - hladkou mouku, pistáciovou mouku a sůl.
Žloutky šlehejte s 35 g cukru do světlé pěny.
Do vyšlehaných žloutků vmíchejte (na 3x) olej, nechejte vždy zapracovat.
V mezičase si vyšlehejte bílky se zbytkem cukru (tj. 20 g).
Do vyšlehaných žloutků vmíchejte (na 3x) sypké směsi a potom stěrkou vmíchejte (na 4x) sníh.
Vlejte na plech vyložený pečícím papírem (výška těsta cca 1,5 cm).
Pečte na 170 °C 10-12 min.
Po upečení např. ráfkem/miskou/talířkem o průměru 16 cm vykrojte.
2. Malinové crémeux (forma TOR160 V.50)
130 g malinové pyré
30 g cukr krystal
35 g máslo
Nahřejte malinové pyré.
Smíchejte cukr s pektinem v malé misce.
Postupně vsypávejte (jako když prší) sypkou směs do pyré a za stálého míchání metličkou provařte alespoň 30 sekund.
Vychlaďte na 40 °C a přidejte máslo. Promíchejte tyčovým mixérem, vlejte do formy a nechte zamrazit.
3. Pistáciová crunchy vrstva
10 g olej
15 g Pastry křupinky bílé
V mikrovlnce rozpusťte čokoládu.
Přidejte olej, pastu, drcený bisquit a křupinky a vše smíchejte dohromady.
Natřete opatrně na korpus a zamrazte.
4. Malinové želé (forma Tourbillon 100)
100 g malinové pyré
10 g citronová šťáva
21 g cukr krystal
1,4 g Pastry agar
Zahřejte pyré s citronovou šťávou.
Smíchejte cukr a agar.
Za stálého míchání pomocí metličky vsypávejte (jako když prší) sypkou směs a alespoň 45 s provařte.
Vlejte do formy a dejte do lednice.
5. Malinový mousse (forma TOR180 V.50)
303 g malinové pyré
59 g cukr krystal
200 g smetana ke šlehání 33%
3,2 plátky želatina SILVER
Dejte si do studené vody nabobtnat želatinu.
Malinové pyré s cukrem zahřejte.
Dejte želatinu do pyré a promíchejte.
Vyšlehejte si smetanu do konzistence řeckého jogurtu.
Vychlaďte pyré na 40 °C a na 3x pomocí stěrky přidejte ke smetaně a zamíchejte.
Kompletace
Na korpus s crunchy vrstvou dejte malinové crémeux, trošku přitiskněte. To bude náš insert (vklad).
Do formy TOR 18 cm vlejte malinový mousse do 2/3. Vložte insert tak, abyste měli korpus jako základ dortu. Zarovnejte a zamrazte.
Po vyndání postříkejte velvet sprejem (já použila limetkový odstín).
Z formy vyndejte malinové želé a vložte doprostřed dortu.
Dekorujte podle vaší fantazie.
Pastry.cz - kvalitní cukrářské potřeby a suroviny pro nadšence i profesionální cukráře.