Letní malinovo-pistáciový mousse dort @jako.v.bavlnce

Autorka receptu: Radka Koton
 
Receptura na 1 dort připravený ve formě TOR 180 V.50.
 
1. Pistáciový korpus
2 ks vejce (velikost M)
55 g cukr krystal
45 g hladká mouka
16 g olej
0,4 g sůl
 
Oddělte žloutky a bílky.
 
Smíchejte sypké směsi - hladkou mouku, pistáciovou mouku a sůl. 
 
Žloutky šlehejte s 35 g cukru do světlé pěny.
 
Do vyšlehaných žloutků vmíchejte (na 3x) olej, nechejte vždy zapracovat.
 
V mezičase si vyšlehejte bílky se zbytkem cukru (tj. 20 g).
 
Do vyšlehaných žloutků vmíchejte (na 3x) sypké směsi a potom stěrkou vmíchejte (na 4x) sníh.
 
Vlejte na plech vyložený pečícím papírem (výška těsta cca 1,5 cm).
 
Pečte na 170 °C 10-12 min.
 
Po upečení např. ráfkem/miskou/talířkem o průměru 16 cm vykrojte. 
 

 

2. Malinové crémeux (forma TOR160 V.50)
30 g cukr krystal
35 g máslo
 
Nahřejte malinové pyré.
 
Smíchejte cukr s pektinem v malé misce.
 
Postupně vsypávejte (jako když prší) sypkou směs do pyré a za stálého míchání metličkou provařte alespoň 30 sekund.
 
Vychlaďte na 40 °C a přidejte máslo. Promíchejte tyčovým mixérem, vlejte do formy a nechte zamrazit.
 

  

3. Pistáciová crunchy vrstva
10 g olej
 
V mikrovlnce rozpusťte čokoládu.
 
Přidejte olej, pastu, drcený bisquit a křupinky a vše smíchejte dohromady.
 
Natřete opatrně na korpus a zamrazte. 
 

 

4. Malinové želé (forma Tourbillon 100)
10 g citronová šťáva
21 g cukr krystal
 
Zahřejte pyré s citronovou šťávou.
 
Smíchejte cukr a agar.
 
Za stálého míchání pomocí metličky vsypávejte (jako když prší) sypkou směs a alespoň 45 s provařte.
 
Vlejte do formy a dejte do lednice.

 

5. Malinový mousse (forma TOR180 V.50)
59 g cukr krystal
3,2 plátky želatina SILVER
 
Dejte si do studené vody nabobtnat želatinu.
 
Malinové pyré s cukrem zahřejte.
 
Dejte želatinu do pyré a promíchejte.
 
Vyšlehejte si smetanu do konzistence řeckého jogurtu.
 
Vychlaďte pyré na 40 °C a na 3x pomocí stěrky přidejte ke smetaně a zamíchejte.
 

 

Kompletace
 

Na korpus s crunchy vrstvou dejte malinové crémeux, trošku přitiskněte. To bude náš insert (vklad).

Do formy TOR 18 cm vlejte malinový mousse do 2/3. Vložte insert tak, abyste měli korpus jako základ dortu. Zarovnejte a zamrazte.

Po vyndání postříkejte velvet sprejem (já použila limetkový odstín).

Z formy vyndejte malinové želé a vložte doprostřed dortu.

Dekorujte podle vaší fantazie.

 

Pastry.cz  - kvalitní cukrářské potřeby a suroviny pro nadšence i profesionální cukráře.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz