ADVENTNÍ KALENDÁŘ - Vánočka

ADVENTNÍ KALENDÁŘ 15. PROSINEC

Nadýchaná a jemná vánočka? Přesně taková je ta podle našeho receptu ❤️ Vyzkoušíš ji upéct?

 

VÁNOČKA

350 g hladká mouka

70 g cukr krupice

špetka soli

150 g mléko

20 g čerstvé droždí

50 g vejce

70 g máslo

 

q.s. kandovaná pomerančová kůra

q.s. tonka fazole

q.s. vejce na potření

q.s. plátky mandlí

q.s. nevlhnoucí cukr

 

V míse smíchej mouku, cukr a sůl. Uprostřed vytvoř důlek a do něj nalij polovinu vlažného mléka. Přidej rozdrobené droždí, promíchej a nech vzejít kvásek.

Přidej zbytek mléka, vejce, rozpuštěné (ale zchladlé) máslo a nastrouhanou tonka fazoli. Poté těsto hněť, dokud se neodlepuje od mísy a není hladké. Nakonec zapracuj nakrájenou kandovanou kůru.

Těsto zakryj fólií a nech na teplém místě cca 60 minut kynout.

Vykynuté těsto rozděl na několik dílů o stejné hmotnosti (záleží na počtu pramenů), ty rozválej a upleť z nich vánočku 

Upletenou vánočku nech dále kynout, dokud nezvětší svůj objem zhruba o 70 %. Poté ji potři vajíčkem a posyp plátky mandlí.

Peč na 160 stupňů zhruba 40 minut.

Zchladlou vánočku pocukruj.

 VANCOKA

Vánočku doporučujeme namazat máslem a džemem SUGAR LIFE 😋

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz