ADVENTNÍ KALENDÁŘ 15. PROSINEC
Nadýchaná a jemná vánočka? Přesně taková je ta podle našeho receptu ❤️ Vyzkoušíš ji upéct?
VÁNOČKA
350 g hladká mouka
70 g cukr krupice
špetka soli
150 g mléko
20 g čerstvé droždí
50 g vejce
70 g máslo
q.s. kandovaná pomerančová kůra
q.s. tonka fazole
q.s. vejce na potření
q.s. plátky mandlí
q.s. nevlhnoucí cukr
V míse smíchej mouku, cukr a sůl. Uprostřed vytvoř důlek a do něj nalij polovinu vlažného mléka. Přidej rozdrobené droždí, promíchej a nech vzejít kvásek.
Přidej zbytek mléka, vejce, rozpuštěné (ale zchladlé) máslo a nastrouhanou tonka fazoli. Poté těsto hněť, dokud se neodlepuje od mísy a není hladké. Nakonec zapracuj nakrájenou kandovanou kůru.
Těsto zakryj fólií a nech na teplém místě cca 60 minut kynout.
Vykynuté těsto rozděl na několik dílů o stejné hmotnosti (záleží na počtu pramenů), ty rozválej a upleť z nich vánočku
Upletenou vánočku nech dále kynout, dokud nezvětší svůj objem zhruba o 70 %. Poté ji potři vajíčkem a posyp plátky mandlí.
Peč na 160 stupňů zhruba 40 minut.
Zchladlou vánočku pocukruj.
Vánočku doporučujeme namazat máslem a džemem SUGAR LIFE 😋