Vánoční cukroví netradičně

KŘUPAVÉ LINECKÉ SUŠENKY S GRILIÁŠEMSnímek obrazovky 2022-12-17 v 18.23.08

275 g hladká mouka
4 g prášek do pečiva
100 g cukr moučka
špetka soli
1 ks vejce
125 g máslo
10 g kakao*
 
* v případě kakaových sušenek nahradit 10 g mouky kakaem
 
Sypké ingredience důkladně smícháme dohromady. Přidáme studené máslo nakrájené na malé kostičky a vytvoříme drobenku.
 
Do drobenky přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto.
 
Těsto vyválíme na tloušťku 3 mm (griliáš začne pod válečkem křupat), vykrájíme požadované tvary, posypeme griliášem a pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů cca 10 minut.
 
PERNÍKOVÉ ROHLÍČKY ZDOBENÉ KRÁLOVSKOU GLAZUROU
Perníkové rohlíčky
350 g hladká mouka
20 g kypřicí prášek do perníku
150 g třtinový cukr
špetka soli
5 g perníkové koření
275 g tekutý med
100 g voda
 
Sypké ingredience (mouku prosejeme) důkladně smícháme dohromady. Přidáme vodu s medem a pomocí protínací metly vypracujeme hladké těsto.
 
Těsto rozetřeme na plech (40 x 37 cm) vyložený pečicím papírem.
 
Pečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů cca 15 minut.
 
Ze zchladlého těsta vykrájíme rohlíčky.
 
Královská glazura
 
Do sypké směsi určené k přípravě královské glazury přidáme několik kapek vody. Promícháme a použijeme.
 
Dokončení
Happy Sprinkles HOLLY JOLLY
 
Perníčky dekorujeme královskou glazurou a cukrovým zdobením.
 
OVESNÉ HRUDKY S KANDOVANÝM POMERANČEM
Těsto 
75 g hladká mouka 
2 g prášek do pečiva
150 g ovesné vločky jemné
80 g cukr moučka
100 g máslo
špetka soli
nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče
40 g žloutek
60 g pomerančová šťáva 
 
Sypké suroviny důkladně smícháme dohromady. Přidáme studené máslo nakrájené na malé kostičky a vypracujeme drobenku.
 
Do drobenky přilijeme pomerančovou šťávu, přidáme žloutky a nastrouhanou kůru z pomeranče. Spojíme.
 
Z takto vytvořeného těsta tvarujeme kuličky, do kterých uděláme důlky.
 
Pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů cca 15 minut.
 
Pomerančová poleva
150 g cukr moučka
170 g pomerančová marmeláda
 
Marmeládu přivedeme k varu a vmícháme do ní cukr. Vymícháme do hladka. Ihned použijeme.
 
Dokončení
 
Pomerančovou kůru nakrájíme na malé kostičky.
 
Hrudky zdobíme pomerančovou polevou a kousky kandované kůry.
 
Necháme důkladně zaschnout.
 
VANILKOVO-ČOKOLÁDOVÉ PUSINKY
90 g bílek
75 g cukr krupice
50 g cukr moučka
100 g nasekané mandle
 
Bílky vyšleháme do pěny. Poté za stálého šlehání na třikrát přidáme cukr krupice a vanilkový cukr - vyšleháme pevný meringue.
 
Do meringue stěrkou opatrně zapracujeme prosátý cukr moučka společně s kukuřičným škrobem.
 
Nakonec přidáme mandle a čokoládu.
 
Z hmoty tvarujeme kuličky o velikosti vlašského ořechu. 
 
Sušíme v troubě předehřáté na 95 stupňů cca 1 hodinu (dokud pusinky nejdou snadno odlepit od pečicího papíru).
 
Dokončení
 
Čokoládu rozpustíme a následně v ní máčíme zchladlé pusinky.
 
Pusinky po namočení skládáme na vzorovanou transfer folii.
 
Po zaschnutí čokolády (doporučujeme umístit do lednice) pusinky odlepíme.
 
MUŠLIČKY S OŘECHOVÝM KRÉMEM A KARAMELOVOU ČOKOLÁDOU
Těsto 
250 g hladká mouka
4 g prášek do pečiva
150 g máslo
100 g cukr moučka
1 ks vejce
špetka soli
 
Sypké ingredience důkladně smícháme dohromady, přidáme studené máslo nakrájené na malé kostičky a vytvoříme drobenku.
 
Následně přidáme rozšlehané vejce a vše zpracujeme do hladkého těsta.
 
Těsto vytlačujeme do silikonových forem.
 
Pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů po dobu cca 12 minut.
 
Ořechový krém
125 g máslo
 
Změklé máslo vyšleháme do nadýchané světlé hmoty.
 
Poté do másla zašleháme oříškové praline - výsledkem je hladký krém bez hrudek.
 
Dokončení
 
Mušličky naplníme připraveným krémem.
 
Čokoládu rozpustíme. Poté pomocí cukrářského sáčku dávkujeme menší množství čokolády do každé formičky. Následně do formiček vkládáme naplněné cukroví a necháme ztuhnout.
 
KANDOVANÝ POMERANČ V ČOKOLÁDĚ
 
Polovinu pomerančových plátků máčíme nejdříve v kakau a poté v rozpuštěné čokoládě.
 
Necháme v chladu zatuhnout. Ideální jako jedlý dárek! :)
 
NAŠE TIPY

VANILINOVÝ CUKR 
Vanilinového cukru není nikdy dost, a pro období před Vánoci to platí dvojnásob. Nezapomeňte proto před odesláním Vaší objednávky do košíku vložit i naše kilové balení vanilinového cukru, které Vám nejenže vystačí na celé Vánoce, ale jako bonus Vám také příjemně provoní celou kuchyň!
 
•OŘECHOVÉ PASTY A PRALINE
U nás v Pastry rádi ochutnáváme - a věříme, že Vy také! Právě z toho důvodu v našem sortimentu naleznete hned několik druhů ořechových past a praline v 200g baleních (ideálních právě na zkoušku), díky kterým Vaše máslové krémy vyladíte k dokonalosti. Bude Vaším favoritem pasta z lískových ořechů nebo pistácií?
 
Letošní novinkou, kterou jsme si pro Vás připravili, jsou pevné krabice na cukroví - protože správné skladování cukroví je dle našeho názoru důležité stejně jako výběr kvalitních surovin. Krabice se lehce skládají, jsou pevné a vybrat si můžete hned z několika velikostí!

 

Pastry.cz - cukrářský eshop s kvalitními surovinami a pomůckami pro Vaše sladká kouzla.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz