Prezentace s Lucou Bernardini!

Prezentace s Lucou Bernardini na téma "MODERNÍ DEZERTY" je za námi 🌟⁣

Možná si v tuto chvíli říkáš: "Jaké by to bylo, kdybych ji vyhrál(a) právě já?" 😶 ⁣⁣A protože v Pastry nemáme rádi nezodpovězené otázky, přinášíme Ti malý report z této více než povedené akce 💓⁣

 

ZAHÁJENÍ

Luca prezentaci zahájil s vtipem a lehkostí, které k němu neodmyslitelně patří. Již v prvních minutách jsme tak měli možnost pozorovat zábavný unboxingsilikonových forem značky SILIKOMART - ty mimochodem milujeme nejen díky jejich kvalitě, ale i originalitě a snadné údržbě 😍 Víš, že formy můžeš mýt v myčce?💡⁣⁣

Na každé prezentaci Lucu doprovází jeho pravá ruka - Damiano, který v Silikomartu působí na pozici export managera. Jako správný Ital hýří dobrou náladou a publikum si vždy dokáže díky svému temperamentu a štědrosti vmžiku získat 🤗⁣ Damiano nám ve zkratce představil Silikomart - o pár základních informací se s Tebou podělíme 🙃

⁣Silikomart je italská firma 🇮🇹⁣ se sídlem nedaleko Benátek, která si zakládá na maximální kvalitě a následování trendů - ať už z hlediska vzhledu forem (zabývá se ale i výrobou pomůcek nebo například cukrářských směsí, které nově najdeš na našem e-shopu) či postupů ve výrobě (Silikomart "myslí zeleně"- respektuje životní prostředí a ekologické standardy). Označuje se za "místo, kde se zrodila avantgarda" - kombinuje řemeslo, technologii a inovace, a to za cílem poskytnutí svobodného vyjádření nových forem pečiva, jídla a současného designu ✨⁣

A co po tomto informačním okénku následovalo? Přece výroba dezertů, pojďme se na ně podívat 🔽⁣

 

TRAVEL CAKE GIANDUIOTTO SICILIANO

Jestli něco ve videu nepřehlédneš, je to dezert v podobě polokoule, který vánoční atmosféru nenavodí pouze červeno-zlatou barvou, ale i pistáciovo-citronovou chutí 😋 Říkáš si, že se určitě jedná o klasický travel cake z pistáciové mouky, u kterého Luca citronové chuti dosáhl pomocí citronové kůry? Pozor, v tom případě se mýlíš! ❌⁣ ⁣⁣ 

Tento travel cake je doslova "prolitý" limoncellem, tedy tradičním italským citronovým likérem, který se vyrábí z citronové kůry citronů odrůdy Sorrento - ty jsou specifické svou obzvláště kyselou šťávou, slámově žlutou dužinou a kůrou, která je velmi bohatá na esenciální oleje, což jí dodává nezaměnitelnou vůni 🍋⁣

Pokud chceš své dezerty ozvláštnit a zároveň jim dodat citronovou chuť, limoncello je za nás volbou číslo 1! 💕⁣

 

RECEPT: Limoncello sirup

700 g Limoncello

200 g voda

100 g glukózový sirup

 

Glukózu rozpustíš, přidáš vodu a nakonec limoncello.

 

DEZERT MOUSSE JABLKO A SKOŘICE

Se začátkem školního roku mnozí začínají odpočítávat čas do Vánoc - právě z toho důvodu se prezentace nesla ve vánočním duchu 🌲⁣ A jaká kombinace chutí je vánočnější, než jablko a skořice

Bílý dezert s reliéfem vločky (zhotovený ve formě NEVE 110) je tedy složený z piniového korpusu, jablečného džemu, skořicové ganache a vanilkového mousse 🍏⁣

Nás tato kombinace okouzlila - a právě proto Ti posíláme recept na jeden z komponentů, který s nadcházejícím podzimem určitě využiješ! 🤗⁣

 

RECEPT: Skořicová ganache

30 g skořice celá

340 g smetana ke šlehání 35% (1)

250 g čokoláda Velvet bílá

5,7 g plátková želatina

370 g smetana ke šlehání 35% (2)

 

Skořici a smetanu (1) svaříš.

Směs naliješ na bílou čokoládu, přidáš rehydratovanou želatinu (ideálně rozpuštěnou v mikrovlnce) a promícháš ponorným mixérem.

Následně přidáš studenou smetanu (2) a znovu emulguješ.

 

MADLENKY

Ačkoliv se madlenky řadí mezi francouzské, nikoliv italské poklady, jejich výroba byla taktéž součástí prezentace - mezi našimi druhy tradičního cukroví se totiž na vánoční tabuli vždy vyjímají, obzvláště pokud se rozhodneš pokrýt je vrstvou čokolády 🍫⁣

Ptáš se, jak na to? Stačí malé množství vytemperované čokolády pomocí cukrářského sáčku stříknout do formy, vložit upečenou madlenku a nechat zkrystalizovat. Výsledek potěší všechny smysly 😍⁣ 

V případě, že se Ti nedaří čokoládu temperovat a chceš si práci usnadnit, doporučujeme vyzkoušet ICE CHOC - čokoládové polevy, se kterými v tomto případě dosáhneš stejného výsledku, a to i bez temperace 💡⁣

 

LEVEL UP - PISTÁCIE, MALINA A ANÝZ

Dezert pojmenovaný podle názvu formy Tě možná překvapí nejen vzhledem, ale i kombinací chutí - jedná se totiž o kolečka z pistáciového mousse s malinovo-anýzovým vkladem, která jsou oglazovaná čirou polevou a naskládaná na sebe, přičemž mezi jednotlivými vrstvami najdeš mandlovou sušenku 🍪⁣

Víš, že anýz patří mezi nejdéle známá koření a používá se nejen do pečiva a sušenek, ale i alkoholických nápojů? 🥃 Prim hraje při výrobě pastisu (francouzského likéru z Marseilles s jantarovou barvou, která se po zředění vodou změní na bílou) či ouza (nejslavnějšího řeckého a kyperského likéru, který se destiluje z vylisovaných hroznů a bylinek). Jeho nepatrně sladkou, zato výrazně lékořicovou chuť Ti jistě připomínat nemusíme...

Co ale můžeme, je předat Ti recept na malinovo-anýzové želé 🤩

 

RECEPT: Malinovo-anýzové želé

900 g malinové pyré

5 g anýz

100 g cukr

10 g pektin NHX

 

Cukr smícháš s pektinem a za stálého míchání ho přidáváš do zahřátého pyré s anýzem. Provaříš a buď necháš před použitím zchladit, nebo ihned rozliješ do silikonových forem.

 

PANDORO

Říká se "to nejlepší nakonec" - a v tomto případě tomu tak opravdu bylo. Vrcholem prezentace se totiž stalo Lucovo natolik oblíbené PANDORO 👌🏻 

Pandoro je tradiční sladké italské pečivo, které bývá často zaměňováno za panettone. Tyto dva druhy pečiva se však od sebe liší nejen vzhledem (zatímco pandoro tvarem připomíná hvězdu, panettone vypadá jako velký vysoký bochánek a je pečené v papírové formě), ale i chutí. Panettone je plné kandovaného ovoce, které v pandoru naopak schází - a možná právě proto je oblíbené i mezi dětmi 👼⁣

Až se letos rozhodneš upéct pandoro, nezapomeň, že nejlépe chutná se sklenkou prosecca (a ano, z tohoto důvodu ho naopak milují dospělí)! 🥂

 

UKONČENÍ

Když se člověk baví, utíká čas o něco rychleji... A tak ačkoliv bychom Lucu vydrželi poslouchat mnohem déle, dospěla prezentace ke svému závěru 🥺 

Pokud nás sleduješ na Instagramu, jistě Ti neunikla videa přímo z prezentace. V opačném případě nás rozhodně sledovat začni, i náš obsah na Instagramu stojí za zhlédnutí! 👁⁣

Každopádně doufáme, že Tě report potěšil a slibujeme, že tato soutěž nebyla poslední příležitostí, jak se zúčastnit prezentace s cukrářem světového formátu 💕⁣

 

MALÁ CHALLENGE NA ZÁVĚR

Dokážeš z hlavy vyjmenovat 10 zahraničních cukrářů?

Napiš nám jejich celá jména do komentáře 💬

Luca se pochopitelně nepočítá! 😉⁣

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz