ADVENTNÍ KALENDÁŘ 20. PROSINEC
Máme velkou radost, že do našeho adventního kalendáře svým receptem přispěl i Vlad Ryasnyy ❤️
Až budeš pekanové kostky s javorovým sirupem péct, nezapomeňte je vyfotit, přidat na Instagram a označit @pastry.cz a @vladryasnyy ✨
PEKANOVÉ KOSTKY S JAVOROVÝM SIRUPEM
(20x20 cm, 36 kousků + odkrojky 😊)
a) Mandlový crumble
75 g máslo (měkké, pokojové teploty)
37 g cukr krupice
37 g třtinový cukr
75 g rýžová mouka nebo hladká mouka
75 g mandlová mouka
Všechny suroviny smíchej pomocí protínací metly, vysyp do ráfku a zarovnej pomocí paletky.
Před pečením zchlaď zhruba hodinu v lednici a poté peč při 160°C zhruba 20 minut. Nech zchladit.
b) Pekanová směs
94 g třtinový cukr
85 g vejce
14 g kukuřičný škrob nebo hladká mouka
232 g javorový sirup
120 g pekanové ořechy
Pekanové ořechy praž při 160°C zhruba 18 minut, poté je zchlaď a zlehka nasekej na menší kusy.
Vejce smíchej s třtinovým cukrem pomocí metly, přidej kukuřičný škrob a poté javorový sirup.
Přidej zlehka nasekané a opražené ořechy, vylij na upečený mandlový korpus a peč při 140°C zhruba 35 minut. Následně dej zchladit.
Nakrájej* na kostičky o velikosti 3x3 cm a dej na 30 minut do lednice.
*Po upečení a zchlazení by směs měla být pevná, ale zároveň měkká a vláčná.
*Pro jednodušší krájení a čisté a rovné kostičky Vlad doporučuje uložit zhruba na 3 hodiny do mrazáku.
c) Karamelizované pekany (1 kus/ porce)
100 g pekanové ořechy
100 g cukr krupice
140 g voda
Vodu s cukrem nahřej do bodu varu, přidej ořechy a nechej při maximálním výkonu vařit (aby občas sirup bublal) po dobu 15 minut.
Přeceď ořechy od sirupu a přendej na plech. Peč při 165°C zhruba 13-15 minut a nechej zchladit.
d) Čokoládová poleva z mléčné čokolády
150 g mléčná čokoláda 40% a výš
45 g kakaové máslo
Mléčnou čokoládu rozpusť s kakaovým máslem a aplikuj při 35-40°C na zchlazené a nakrájené pekanové kostky.
Nakonec kápni na povrch namočené kostky a přilep zkaramelizovaný pekanový ořech.
Jaká varianta u Tebe zvítězí? S lepkem, nebo bez? 🤔