ADVENTNÍ KALENDÁŘ 23. PROSINEC
Blíží se nejen konec adventního kalendáře, ale i konec roku 🥂
Pokud patříš k těm, kteří si oslavu nového roku nedokáží představit bez spousty sladkých a slaných dobrot, jistě Ti přijde vhod recept na naši silvestrovskou focacciu! 🎊
FOCACCIA
Polish:
75 g silná mouka
50 g voda (22 °C)
50 g mléko
3 g droždí
1,5 g cukr
Vodu spoj s droždím, přidej mléko, cukr a mouku a vytvoř hladké těstíčko.
Nech 24 hodin fermentovat při teplotě 6 °C.
1 000 g silná mouka (s vysokým obsahem lepku)
200 g polish
6 g droždí
330 g voda
330 g mléko
150 g olivový olej
20 g sůl
Smíchej mouku s vodou a polishem.
Přidej droždí a sůl a prohněť.
Když těsto získá jemnou strukturu, začni postupně přidávat olej.
Následně těsto nech 1 hodinu kynout (3x přelož) a potom ulož do lednice do druhého dne.
Druhý den těsto roztáhni na plech, potři olejem a peč na 170° po dobu 40 minut.
VARIANTA 1: plátky cibule a olivy s bylinkami
VARIANTA 3: zelené olivy a chřest
NÁŠ TIP:
Z focacci můžeš připravit báječný sendvič! Doporučujeme rozkrájet ji na menší čtverce a naplnit bazalkovým pestem, mozzarellou, rajčaty a prosciuttem 🍅