Recept určený pro přípravu zhruba 10 ks.
Citronové křehké těsto (ráfky 8 cm)
200 g hladká mouka
30 g mandlová mouka
80 g cukr moučka
2 g sůl
120 g máslo
6 g vanilka extrakt
40 g vejce
Mouku, mandlovou mouku, cukr moučka a sůl smícháme v míse. Přidáme studené máslo nakrájené na kostičky a zpracujeme v crumble. Nakonec přidáme vejce s vanilkovým extraktem a vypracujeme kompaktní těsto.
Hotové těsto rozválíme na tloušťku 3 mm a necháme zamrazit.
Z dostatečně zchladlého těsta vykrajujeme kolečka (dno tartaletek) a pásky (obvod tartaletek) - vkládáme do ráfků určených k pečení tartaletek.
Tartaletky pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů 15-20 minut.
Citronový krém s bazalkou
200 g vejce
150 g cukr krupice
150 g citronové pyré
3 g citronová kůra
150 g máslo změklé
4 g bazalka čerstvá
3,5 g želatina plátky
Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě.
Mezitím za stálého míchání zahřejeme vejce s cukrem a citronovou kůrou na 85 stupňů. Odstavíme z plamene a přidáme nabobtnalou želatinu zbavenou přebytečné vody - želatina se musí v horké směsi zcela rozpustit.
Takto připravený krém necháme zchladnout na 40 stupňů.
Poté přidáme máslo nakrájené na kostičky a promícháme ponorným mixérem. Nakonec přidáme nasekanou bazalku a znovu promícháme.
Mousse z bílé čokolády
(forma polokoule SF006)
36 g mléko plnotučné
36 g smetana ke šlehání (1)
144 g smetana ke šlehání (2)
106 g Callebaut bílá čokoláda W2
8,5 g kakaové máslo
3,4 g želatina plátky
2,5 g citronová kůra
Mléko, smetanu (1) a citronovou kůru přivedeme k varu. Přelijeme přes rozpuštěnou čokoládu a kakaové máslo a pomocí ponorného mixéru vytvoříme emulzi.
Směs necháme zchladnout na 28 stupňů.
Následně přidáme vyšlehanou smetanu (2) a důkladně, avšak lehce spojíme.
Naplníme formy a necháme zamrznout.
Meringue
150 g bílky
300 g cukr
Bílky s cukrem zahřejeme ve vodní lázni na 55 stupňů. Po dosáhnutí dané teploty ihned odstavíme.
Nahřáté bílky s cukrem následně šleháme do úplného vychladnutí (mísa nesmí být na dotek teplá).
Dokončení
Zmrzlé polokoule přestříkáme žlutým velvet sprejem.
Kompletace
Upečené tartaletky naplníme citronovým krémem s bazalkou a necháme v chladu ztuhnout.
Následně z meringue nastříkáme pomocí cukrářského sáčku s hladkou špičkou květinku.
Nakonec do středu květiny umístíme polokouli z mousse z bílé čokolády.
Pastry.cz - cukrářský eshop s kvalitními surovinami a pomůckami pro Vaše sladká kouzla.