Nejlepší dárky jsou ty jedlé - a sladké! 🤭 Potěš letos na Valentýna toho, na kom Ti nejvíc záleží, dortem připraveným s láskou... Třeba tím podle našeho receptu ♥️
VALENTÝNSKÝ DORT
forma UNIVERSO 1200 ml
KORPUS: MANDLOVÝ FINANCIER S TONKA FAZOLÍ
55 g cukr moučka
15 g kukuřičný škrob
85 g bílky
20 g cukr krupice
10 g žloutky
50 g máslo
1/3 tonka fazole
Z bílků a cukru krupice vyšlehej sníh do měkkých špiček.
Cukr moučka smíchej s kukuřičným škrobem, mandlovou moukou a nastrouhanou tonka fazolí.
Do sněhu následně jemně zapracuj žloutky, opatrně vmíchej sypkou směs a nakonec přidej rozpuštěné máslo.
Těsto rozetři na plech vyložený pečicím papírem a peč při 170 stupních zhruba 12 minut.
VKLAD: MALINOVÉ COMPOTÉ
150 g malinové pyré
40 g cukr krupice
2,5 g pektin NHX
0,2 g kyselina citronová
50 g mražené maliny
Pyré společně s malinami zahřej na 40 stupňů.
Cukr smíchej s pektinem, za stálého míchání přidej do zahřátého pyré a přiveď k varu.
Přidej kyselinu citrónovou a znovu provař.
Compoté nalij do kulaté formy o průměru 16 cm (případně jakékoliv formy, která je menší než forma na samotný dort) a nech zmrazit.
MOUSSE
95 g Bílá čokoláda
95 g Mléko
275 g Smetana ke šlehání 31% (polovyšlehaná)
Na sporáku nebo v mikrovlnné troubě zahřej mléko- nesmí se vařit.
Přidej nabobtnanou želatinu a nalij do misky k čokoládě.
Následně nechej několik minut odstát a mezitím si vyšlehej smetanu - tu poté do teplé směsi vmíchej.
Ihned použij.
Náš tip: Takto připravenou mousse můžeš ochutit libovolnou ochucovací pastou(řiď se dávkováním uvedeným u pasty) nebo čokoládou.
MIRROR GLAZE*
300 g CHOOCIQ Glazé red (červené)
150 g voda
Směs smíchej s vodou a za stálého míchání zahřej na 85 stupňů.
Svařené glazé přelij do nálevky, na kontakt přikryj potravinářskou folií a nech odležet do druhého dne.
ČOKOLÁDOVÉ PÁSKY
q.s. Ruby čokoláda
1 % kakaového másla Mycryo (z celkové váhy čokolády)
Čokoládu rozpusť v mikrovlnné troubě (na střední výkon, v krátkých intervalech a za stálého míchání) na 40 - 42 °C.
Následně ji nech samovolně zchladit při pokojové teplotě na 30 °C (což je o 1 °C více, než je pracovní teplota čokolády).
Přidej prosáté Mycryo a důkladně ho zapracuj.
Z takto vytemperované čokolády o 28-29 °C vytvoř čokoládové pásky (viz video).
RŮŽE Z JEDLÉHO PAPÍRU
Roxy & Rich třpytivý pudr tmavě růžový - marsala
Z jedlého papíru pomocí sady vykrajovátek vystříhej okvětní lístky všech velikostí.
Následně je tvaruj nad hrncem se zahřátou vodou, ze kterého vychází pára. Pomocí páry, kostice a modelovací podložky vytvaruj okvětní lístky, které na sebe pomocí vody lep, dokud nevznikne růže (viz video).
Růži zlehka obarvi pomocí štětce a pudru.
DEKORACE: ZLATÁ SRDÍČKA
sada plastových vykrajovátek srdce
Roxy & Rich metalický pudr zlatý gold
KOMPLETACE
Formu UNIVERSO naplň ze třetiny mousse, přidej zmrzlý malinový vklad, doplň mousse a uzavři korpusem.
Ulož do mrazu.
DOKONČENÍ
Glazé zahřej v mikrovlnné troubě a promíchej ponorným mixérem (viz video). Aplikační teplota se pohybuje mezi 23-30 stupni - záleží na velikosti a zmražení produktu.
Zmražený dort vyndej z formy a oglazuj.
Přidej čokoládové pásky (jednu použij jako podstavec pro růži, druhou dej kolem dortu).
Vykrajovátka obal ve zlatém prachu, zlehka sklepní a obtiskni a zrcadlovou polevu.
Nakonec přidej vymodelovanou růži.
*PTÁŠ SE, JAK NA DOKONALOU ZRCADLOVOU POLEVU
1. Dodržuj postupy uvedené v recepturách a polevu vždy provař na danou teplotu. Používej cukrářský teploměr!
2. Zvol mixér s otevřenou hlavou - z naší zkušenosti doporučujeme mixéry značky BAMIX, které jsou jedničkou na trhu 💯
3. Při leštění glazé mixérem zbytečně nepohybuj. Hlavu mixéru měj nakloněnou v úhlu 25 stupňů a umísti ji těsně pod hladinu.
Hlavu mixéru během leštění nikdy nevynořuj! ☝🏻