LEVANDULOVÁ TARTALETKA by @holka.od.plotny

autor receptu: Kristina Mucsková

1. Tartaletky z lineckého těsta (cca 10 ks)
250 g hladká mouka
150 g studené máslo
100 g cukr moučka
40 g vejce
q.s. pomerančová kůra
špetka soli
 

Mouku a sůl dáme do mísy, přidáme na kousky nakrájené studené máslo a necháme na nízkou rychlost míchat robotem (případně zpracujeme ručně) do konzistence drobenky. Poté přisypeme cukr, mandlovou mouku a promícháme. Nakonec přidáme vejce a pomerančovou kůru a vypracujeme hladké těsto.

Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici alespoň 8-10 hodin vychladit.

Vychlazené a odleželé těsto rozválíme mezi 2 pečicími papíry/elastickými fóliemi na tloušťku 2-4 mm (díky použití pečicího papíru/fólie není třeba podsypávat moukou). Rozválené těsto (i s papíry/fóliemi) dáme znovu ztuhnout do lednice, pro urychlení můžeme i krátce zamrazit.

Z dostatečně vychlazeného těsta nakrájíme několik proužků o délce cca 25 cm, které budou tvořit obvod tartaletek. Dna tartaletek naopak vykrájíme s pomocí ráfků.

Ráfky na tartaletky vyskládáme na plech s perforovanou podložkou. Do každého ráfku následně položíme vykrojené dno a proužkem těsta ráfek po obvodu vyložíme. Urovnáme, lehce přimáčkneme a nožem seřízneme nerovné okraje. Dna tartaletek můžeme navíc propíchat vidličkou.

Takto připravené tartaletky dáme na 30 minut zamrazit.

Tartaletky pečeme na 165 °C zhruba 10 minut (dozlatova). Po vychladnutí tartaletky lehce vyjmeme z ráfků.

2. Lemon curd
160 g žloutky
100 g máslo
citronová kůra ze 4 bio citronů
 
Citrony důkladně omyjeme a kůru nastrouháme na jemném struhadle. Pozor, strouháme pouze žlutou část kůry - bílá vrstva totiž způsobuje hořkost.
 
Smícháme všechny ingredience a ve vodní lázni za občasného míchání zahříváme tak dlouho, dokud krém nezhoustne do konzistence husté kaše (teplota by měla přesáhnout 70 °C).
 
Takto připravený krém ihned použijeme, případně ho můžeme uschovat uzavřený ve sterilizovaných sklenicích v lednici.
 
3. Levandulová ganache z bílé čokolády
50 g sušená levandule
70 g lyofilizované borůvky (dodají barvu)
 
Čokoládu rozpustíme v mikrovlnné troubě. Část smetany společně s levandulí přivedeme k varu a na třikrát přelijeme přes rozehřátou čokoládu. Promícháme ponorným mixérem.
 
Přilijeme zbytek studené smetany, přisypeme borůvky a znovu promícháme ponorným mixérem. Část si odlijeme do misky a dáme do lednice (poslouží jako zdobení talíře), zbytek na kontakt přikryjeme potravinářskou folií a necháme stranou (v pokojové teplotě).
 
4. Levandulová houba
180 g bílky
55 g cukr krupice
16 g hladká mouka
10 g levandulový sirup
 
Všechny ingredience smícháme a šleháme, dokud se zcela nespojí. Směs následně scedíme.
 
Vložíme do sifónové lehce a dvakrát nabijeme CO2 kartušemi. Nastříkáme do plastových kelímků (vždy do 1/4 výšky) a pečeme v mikrovlnné troubě na vysoký výkon po dobu 45-60 sekund.
 
Jakmile je houba upečená, otočíme ji dnem vzhůru, položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme vyhladit. Po vychladnutí je trouba připravena k použití.
 
Dokončení
q.s. ovoce (borůvky, ostružiny)
q.s. bylinky
 
Tartaletky naplníme citronovým krémem a dáme na 10 minut zchladit. Na dostatečně zchladlé tartaletky poté nalijeme levandulovou ganache pokojové teploty. Ozdobíme čerstvým ovocem.
 
Studenou levandulovou ganache vyndáme z lednice, přilijeme trochu smetany a vyšleháme. Stačí lehce prošlehat, jelikož ganache se ráda sráží. 
 
Do středu talíře nastříkáme trochu krému, aby nám tartaletka po talíři nejezdila. Na takto připravený talíř tartaletku položíme. Kolem nastříkáme sáčkem se zdobicí špičkou pusinky z levandulové ganache, přidáme natrhanou levandulovou houbu a dozdobíme čerstvým ovocem a bylinkami.
 
Zlatou tečkou je přidání zlatého prachu, který dezertu dodá honosný a luxusní vzhled :-)

 

Pastry.cz - cukrářský e-shop s kvalitními surovinami a pomůckami pro Vaše sladká kouzla.
 
 
Nezapomeňte Kristinu sledovat na jejím instagramovém profilu @holka.od.plotny 👩🏻‍🍳
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz