Masopustní koblížky

recept na cca 25 ks menších koblížkůSnímek obrazovky 2023-02-15 v 17.48.28


Těsto:
210 g mléko
6,4 g sušené droždí
60 g cukr krupice
74 g olej
100 g vejce
kůra z 1 ks pomeranče
525 g hladká mouka
2 g sůl
 
olej na vytření mísy
cukr krupice na obalení
 
V míse smícháme prosátou mouku, cukr a sůl. Přidáme ohřáté mléko, sušené droždí, olej, vejce pokojové teploty, kůru z pomeranče a vanilkový extrakt.
 
Těsto hněteme 5-8 minut, v případě potřeby přidáme mouku. Výsledkem je hladké a elastické těsto, které se odlepuje od mísy.
 
Poté těsto vložíme do olejem vytřené mísy, přikryjeme a necháme na teplém místě 1 - 1,5 hodiny kynout.
 
Vykynuté těsto vyválíme na pomoučené ploše a vykrájíme z něj koblížky požadované velikosti.
 
Vykrájené koblížky necháme ještě cca 30 minut kynout a následně je z obou stran smažíme v oleji rozehřátém na 175 stupňů.
 
Hotové koblížky ihned obalíme v cukru (v případě malinových koblížků v cukru smíchaném s prachem z lyofilizovaných malin) a po vychladnutí je plníme krémy.
 
Náplně:
 
Pistáciový krém:
 
Ořechový krém:
500 g mléko
 
Pudinkovou směs přidáme do mléka a promícháme metlou. Necháme 3 minuty odležet a poté vyšleháme do požadované konzistence.
 
Do hotového krému vmícháme lískooříškovou pastu.
 
Malinový krém:
 
Pudinkovou směs přidáme do mléka a promícháme metlou. Necháme 3 minuty odležet a poté vyšleháme do požadované konzistence.
 
Do hotového krému vmícháme malinovou pastu.
 
Dokončení:
 
Malinové koblížky obalené v cukru smíchaném s lyofilizovanými malinami plníme malinovým krémem.
 
Pistáciové koblížky obalené v cukru plníme Pastry krémem s chutí pistácie a zdobíme kousky pistácií.
 
Lískooříškové koblížky obalené v cukru plníme ořechovým krémem a mléčným karamelem Toffee.
 
NAŠE TIPY
Zatímco při smažení koblih je velké množství oleje žádoucí, při dalších cukrářských úkonech jako je například  vymazávání misek, ráfků, plechů a forem, je tomu naopak. Praktickým pomocníkem v každé kuchyni je proto olej ve spreji, který dlouhodobě zaujímá přední místa v žebříčku oblíbenosti našich produktů.
 
Jak naplnit koblihy rychle a jednoduše? Stačí sáhnout po správné trubičce! Díky nerezové trubičce určené na plnění koblih a její prodloužené spodní části se snadno dostanete přímo doprostřed koblihy - plňte tak dlouho, dokud krém nezačne z koblížků vytékat, právě to je totiž zárukou dostatečně naplněných koblih.
 
•  Cukrářské nástroje
Hlídat si kvalitu je důležité nejen u surovin, ale i u pomůcek. I v tomto případě totiž platí, že do kvality se vyplatí investovat. Pro přípravu koblih doporučujeme sáhnout například po pevné misce značky Thermohauser, která je ideální na kynuté těsto, či struhadlu Microplane, nejjemnějšímu struhadlu na trhu, pomocí kterého citrusy zbavíte kůry pouhými několika pohyby.

 

Pastry.cz - cukrářský eshop s kvalitními surovinami a pomůckami pro Vaše sladká kouzla.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz