Vánoční roláda

Suroviny na přípravu:

90g mouka hladkáRolada.00_10_02_00.Still001

100g cukr krystal

25g invertní cukr (nebo med)

35g kakao

250g vejce

20g voda

Špetka soli

70g Callebaut čokoládové dropsy S na pečení

 

Postup: Vyšleháme vejce s oběma cukry. Za stálého šlehání přidáváme postupně vodu, poté stěrkou mouku, kakao a sůl. Nakonec přidáme Callebaut čokoládové dropsy. Rozetřeme na plech s pečícím papírem, který jsme si na plech přilepili máslem. Plech má velikost 40x60cm (odpovídá 2 plechům v domácí troubě). Pečeme 6-7 min na 180°C.

Vyndáme z trouby, přikryjeme pečícím papírem a otočíme. Necháme vychladit. Poté ořežeme kraje a zbylý plát rozpůlíme. (v domácí troubě máme rovnou dva pláty).

 

Karamelová šlehaná ganache

225g smetana 1

30g mascarpone

225g smetana 2

140g čokoláda Callebaut Gold

10g invertní cukr (med)

1g sůl

1,5pl želatina

0,5g skořice

1ks tonka

4g citronová kůra

 

Postup: Dáme nabobtnat želatinu. Zahřejeme smetanu 1, invertní cukr, sůl, skořici, tonku a citronovou kůru těsně pod bod varu. Čokoládu s mascarpone připravíme do vysoké nádobky. Do horké tekutiny dáme želatinu a nalijeme na čokoládu s mascarpone. Promixujeme ponorným mixérem. Přidáme smetanu 2 a znovu promixujeme. Nalijeme do misky, přikryjeme potravinářskou fólií a dáme na 12h vychladit do lednice. Poté vyšleháme.

 

Ganache rozdělíme na 3 části. Do každé rolády rozetřeme jednu část a třetí si necháme na dekoraci. Rolády stočíme a dáme vychladit na 30min do lednice.

 

Čokoládová dekorace

Vytemperujeme 250g čokolády Gold. Finální teplota je 28-29°C. Vezmeme si 4 fólie na čokoládu rozměru 30x20cm.

100g rozetřeme válečkem mezi dvě fólie, necháme lehce zkrystalizovat a obtočíme kolem role od potravinářské fólie, nebo něčem podobném. Necháme zcela zkrystalizovat.

150g rozetřeme na fólii, necháme zkrystalizovat a vykrájíme hvězdičky. Fólii s hvězdičkami přikryjeme druhou fólií a otočíme, aby se nám čokoládu po krajích nevlnila. Můžeme i zatížit deskou. Hotové hvězdičky potřeme zlatým prachem.

 

Dekorace

čokoláda Callebaut Gold

Pusinky

Skořice

Mona Lisa mléčné Crispearls

Kakao

Cukr moučka se zlatým pudrem

 

Kompletace Roláda 1

Roládu lehce posypeme kakaem a nazdobíme za pomocí šlehané ganache a zdobící špičky BX1405. Dodekorujeme zlatými hvězdičkami, pusinkami, skořicí a mléčnými Mona Lisa Crispearls.

 

Kompletace Roláda 2

Roládu potřeme zbytkem šlehané ganache. Fólii s čokoládou, kterou máme zarolovanou kolem role od potravinářské fólie roztočíme a nalámeme čokoládu na potřebnou velikost. Jednotlivé kusy Gold čokolády nalepíme na roládu. Posypeme cukrem se zlatým pudrem a pomocí krému nalepíme pár hvězdiček.

 

VIDEO:https://vimeo.com/639933594/fc10b7bbb9

 

Pastry.cz - cukrářský eshop s kvalitními surovinami a pomůckami pro Vaše sladká kouzla.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz