MÁJOVÁ BABKA
recept na 1 ks
Kvásek:
20 g hladká mouka
60 ml vlažné mléko
10 g cukr krupice
21 g čerstvé droždí
Nejdříve si připrav kvásek. Droždí dej do misky, rozdrob ho a zasyp cukrem. Nech ho rozpustit, přidej vlažné mléko (nesmí mít více než 37 °C) a vše promíchej plastovou lžičkou. Nakonec přidej mouku, zlehka promíchej a nech vzejít kvásek (trvá to 10–15 minut).
Těsto:
260 g hladká mouka
1 ks vejce
60 ml mléko
30 g cukr krupice
40 g máslo
1/2 lžičky citronová kůra
1/2 lžičky sůl
1 lžíce rum
Krém:
Hladkou mouku na těsto prosej do mísy, přidej vejce, mléko, cukr, citronovou kůru, sůl, rum a kvásek a začni v robotu zpracovávat těsto pomocí nástavce typu hák.
Když je těsto zpracované, přidej na kostičky nakrájené máslo. Hotové těsto zakryj v míse potravinovou fólií a nech cca 1,5 hodiny kynout.
Vykynuté těsto vyklop na dobře pomoučený vál a vyválej na velký obdélník.
Celou plochu potři hotovým krémem a pevně zaroluj do delšího tvaru válce.
Následně váleček podélně rozřízni v půlce na dva totožné copy a postupně volně obtáčej kolem sebe, ideálně aby směr řezu byl stále směrem nahoru.
Vlož do předem vymazané formy a nech na teplém místě vykynout, ideálně aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.
V mezičase si můžeš připravit jednoduchý cukrový rozvar: 1:1 cukr s vodou zahřej, aby se cukr důkladně rozpustil.
Po nakynutí vlož do předem rozehřáté trouby na 180°C a peč cca 35 minut.
Ihned po upečení rovnoměrně polij sirupem .
Dekorace:
q.s. Pastry Čokobela/ Pastry krém
q.s. sušené květy
Po vychladnutí ozdob dle fantazie.