MÁSLO - POKLAD MEZI SUROVINAMI?
Máslo je ingrediencí, kterou používáš každý den a považuješ ji za samozřejmost 🧈 Ve skutečnosti je ale máslo opravdový klenot a váže se k němu spousta zajímavostí! 💡
PODLE ČEHO SE ŘÍDIT PŘI VÝBĚRU?
Určitě víš, že máslo obsahuje velké množství tuku - a tuk je nositelem chuti 😊 Mimo to je ale důležité i z hlediska textury, proto pečlivě vybírej, jaké máslo do Tvých výrobků použiješ. Snaž se vždy vybrat máslo s co nejvyšším obsahem tuku (nejlépe minimálně 82 %) - obecně totiž platí, že čím vyšší je obsah tuku, tím menší je obsah vody a máslo je tak krémovější a chutnější. Vyšší podíl tuku také vede k lepšímu listování 🥐
DŮRAZ NA TEPLOTU
Na kvalitním másle a jeho správném zpracování záleží zejména při výrobě pečiva 🥧 Dbej tedy na to, aby máslo mělo vždy teplotu, která je uvedena v receptu.
SPRÁVNÉ SKLADOVÁNÍ
U másla však není důležitý pouze správný výběr, ale také správné skladování ❄️ Máslo by mělo být uchováváno v chladničce, a to při teplotě 0°C-4°C ☝🏻Vždy musí být důkladně zabaleno, protože snadno pohlcuje pachy❗️
“SUCHÉ” MÁSLO A JEHO VÝHODY
Často se v kuchařkách setkáváš s termínem “suché” máslo a nevíš, proč je dobré zrovna toto máslo použít? 🤷🏼♀️ Suché máslo, tedy máslo s minimálně 84 % máselného tuku, obsahuje méně vody než másla s nízkým obsahem tuku (to už jsme si ale vysvětlili výše) - odtud název “suché”, francouzsky “sec”
No a právě vysoký obsah tuku hraje prim při výrobě laminovaných těst - například těsta na croissanty 🥐 Výhodou suchého másla je i pomalejší rozpouštění, s čímž souvisí snadnější manipulace právě při výrobě již zmíněných laminovaných těst 👩🏼🍳 S použitím tohoto másla tedy budou Tvé croissanty nejen skvěle chutnat, ale i vypadat - na výsledném listování je totiž opravdu znát! 🤩
Francouzi toto máslo označují také pojmem “beurre de tourage”, čili “laminovací máslo” 🇫🇷
CO JE TO “HNĚDÉ” MÁSLO A JAK HO PŘIPRAVIT?
Ani označení “hnědé” máslo se u nás ještě nevrylo do paměti všem, což je ale velká škoda! 🙈 Tvé pozornosti by totiž rozhodně nemělo uniknout… ✨
Hnědé máslo se vyrábí zahříváním másla nad bod tání, dokud mléčné bílkoviny nezačnou karamelizovat, což má za následek zlatohnědou barvu a lehce oříškové aroma 🌰
Pokud si chceš hnědé máslo vyrobit, za občasného míchání ho zahřej, dokud není světle hnědé, poté opatrně ponoř dno hrnce do studené vody (rychle tak zastavíš proces vaření a zabráníš připálení) a následně ho přeceď přes plátýnko 👩🏼🍳
Hnědé máslo dodá neodolatelnou oříškovou chuť nejen Tvým bábovkám, ale i dortům a sušenkám! 🍪
TREND V PODOBĚ PŘEPUŠTĚNÉHO MÁSLA
Trojici specifických typů másel završíme máslem přepuštěným (známým také jako “ghí”), které ale určitě dobře znáš 😊 Svou popularitu si získalo zejména pozitivním vlivem na naše zdraví ✅
Proto pouze připomínáme, že přepuštěné máslo je čistý máselný tuk, získaný rozpuštěním běžného másla a odstraněním mléčné sušiny, vody a dalších nečistot.
Protože přepuštěné máslo je 100% tuk, má oproti běžnému máslu vyšší kouřový bod a je tak vhodné i na smažení 🍳
Chceš si vyrobit vlastní přepuštěné máslo? Není to nic těžkého 🤗 Nesolené máslo rozpusť v kastrůlku na velmi mírném plameni a nech ho bez míchání mírně provařit, dokud se na povrchu neobjeví bílá pěna 😯 Co nejvíce pěny potom z povrchu seber a jakmile máslo pěnit přestane, odstraň ho z plamene a vrchní vrstvu čirého zlatavého máselného tuku přes sítko přelij do samostatné nádoby, přičemž mléčnou sušinu ponech na dně kastrůlku 👩🏼🍳
PASTRY TIPY
Nezapomeň si prohlédnout i naše tipy - najdeš je hned vedle náhledového obrázku 🔍
Suroviny a produkty použité v receptech:
🧈 MÁSLOVÉ SUŠENKY
AIRMAT PODLOŽKA NA PEČENÍ PERFOROVANÁ
🧈 FRENCH TOAST NA PŘEPUŠTĚNÉM MÁSLE
🧈 FINANCIER S HNĚDÝM MÁSLEM
Máš nějaké otázky? Napiš nám 💬