Dezert SUGAR LIFE - Vlad Ryasnyy

MANGO, MUČENKA, VANILKA A SLANÝ KARAMEL
recept na 15 ks
 
1. Sablé breton:
Silikonová forma SQ077 nebo ráfek o velikosti 75 mm - 26 g/ porce)
56 g žloutky
113 g cukr krupice
113 g máslo (pokojová teplota)
158 g rýžová mouka (nebo běžná hladká mouka)
4,5 g kypřicí prášek
2,5 g sůl
 

Cukr vyšlehejte s žloutky do jemné pěny a mouku promíchejte s kypřicím práškem se solí. 

Po vyšlehání žloutků s cukrem přidejte máslo, šlehejte dále do hladké textury a poté vyměňte šlehací metlu za protínačku. Přidejte promíchané sypké ingredience a co nejrychleji zapracujte.

Přendejte do cukrářského sáčku, stříkejte do forem, zchlaďte hodinu v lednici a poté pečte při 160°C cca 18 minut.

2. Slaný karamel:
 

Karamel přendejte do cukrářského sáčku. 

3. Mango-mučenka compoté:
Silikonová forma SF005 - 20 g/ porce)
62 g voda
30 g rostlinný olej (řepkový, slunečnicový, ...)
 

Vodu s ovocným pyré a xantanovou gumou promíchejte pomocí ponorného mixéru a smíchejte s džemem. Dávkujete do silikonových forem a zmrazte. 

Rozpusťte čokoládu s olejem a namočte zmražený vklad do polevy. Ponechte v mrazu.

*Pokud máte rádi kyselejší příchutě, nahraďte za mučenkové pyré či kombinaci dvou pyré.

4. Mučenkový mousse:
Silikonová forma SF002 - 25 g/ porce)
92 g bílky
65 g cukr krupice
 

Smetanu ke šlehání vyšlehejte a dejte do chladu. Mezitím hydratujte želatinu a poté nahřejte s pyré na 40°C a nechte zchladit na 30°C. 

Bílky s cukrem smíchejte, nad vodní lázní za stálého míchání nahřejte na 55°C (tento krok můžete vynechat v případě, že používáte pasterizované bílky) a vyšlehejte nadýchaný sníh z cukru a bílků. 

Do vyšlehaného sněhu přidejte mučenkovou směs a nakonec vyšlehanou smetanu. 

Ihned dávkujte do silikonový forem, vložte zmražený vklad, nastříkejte slaný karamel a doplňte mousse až povrch, zmrazte. 

5. Vanilková šlehaná ganache:
 

Smetanu ke šlehání (1) vylouhujte s vanilkovým luskem. Vyndejte lusk, přidejte hydratovanou želatinu, glukózový sirup a nahřejte na 50-60°C. Mezitím rozpusťte čokoládu. 

Vytvořte emulzi teplé tekutiny s čokoládou pomocí ponorného mixéru, vlijte smetanu (2) a opět promíchejte. 

Nechte přes noc v lednici zrát a poté vyšlehejte.

6. Dekorace - mango želé:
50 g voda
2 g agar
15 g cukr krupice
 

Všechny suroviny smíchejte, nahřejte do bodu varu a provařte 15 sekund. 

Dávkujte do libovolné formy, nechte zželírovat a nakrájejte potřebný tvar. 

7. Sušená vanilka, dekorace z GOLD čokolády
 

Sušenou vanilku rozemelte na prášek.

Čokoládu vytemperujte, rozetřete na elastickou fólii a nakrájejte čtverečky o rozměrech 3x3 cm.

Pastry.cz - cukrářský e-shop s kvalitními surovinami a pomůckami pro Vaše sladká kouzla.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz